Duitsland is een land met veel verschillende typisch Duitse gerechten waarvan er ook veel van deze gerechten hun weg hebben gevonden naar de Nederlandse keuken.
Denk hierbij aan de Duitse specialiteiten, gerechten en snacks.
Maar ook de typisch Duitse gerechten die je vindt op de Duitse kerstmarkten.
Op culinair vlak hebben alle Duitse deelstaten hun eigen tradities, eetgewoontes én specialiteiten.

Typisch Duitse gerechten.

leerduits-flammkuchenVoor velen staat de Flammkuchen bekend als een van de typisch Duitse specialiteiten, maar kan je ook zeggen dat het een Frans gerecht is.
Dit komt omdat dit eten uit Duitsland oorspronkelijk komt uit de Duits-Franse grensstreek Elzas.
De Flammkuchen bestaat uit een flinterdunne, krokante broodbodem met daarop beleg.
De traditionele Flammkuchen is vooral bekend met crème fraîche, ui en spekjes, maar alles is natuurlijk mogelijk op dit typische Duitse gerecht.

De pretzel is een traditioneel Duits broodje dat de vorm heeft van een knoop. In Duitsland noemen ze het een Brezel of Brezen.
Het deeg is niks meer dan witbrood met een lekkere krokante korst.leerduits-pretzel
Er zijn wel verschillende soorten, zo heb je pretzels met zout er op, en in sommige regio’s in Duitsland doen ze ook komijn door het deeg!

De knoedel is echt een typisch Duits eten wat je bij een echt Duits restaurant altijd wel op de kaart ziet.
De knoedel is een bal(letje) gemaakt van brood, aardappel of een ander soort deeg en wordt geblancheerd in zout water.
Ook kan de knoedel gevuld worden met bijvoorbeeld groente, vlees of zelfs zoetigheid.
De knoedel hoort dus eigenlijk thuis bij de typisch Duitse gerechten en nagerechten!

Het keizerbroodje of zoals ze in Duitsland zeggen, Kaisersemmel een klein hard wit broodje dat zich kenmerkt aan de vijfpuntige ster bovenop.
Ook in Nederland kom je ze bij elke supermarkt of bakker tegen.
Als je tijdens je bezoek aan Duitsland in je hotel een Duits ontbijt hebt zul je deze keizerbroodjes geheid op de ontbijttafel vinden.

Je houdt ervan of niet, maar de gepekelde kool Sauerkraut is typisch Duits eten dat niet weg te denken is uit de Duitse keuken.
Ook in Nederland wordt het veel gegeten.
Traditioneel wordt het gegeten in combinatie met gekookte aardappelen en uitgebakken spekjes en een braadworst.
Natuurlijk is er veel meer te doen met Sauerkraut, zo kan je er ook een heerlijke ovenschotel mee maken!

Denk je aan de typisch Duits vleesgerecht, dan denk je al snel aan de Wiener Schnitzel!
Als je een echte traditionele Wiener Schnitzel eet is deze gemaakt van kalfsvlees en bedekt in een laagje ei en paneermeel.
Daardoor ontstaat die lekkere knapperige laag! Veelal wordt dit vleesgerecht gegeten met gebakken aardappels en groenten.

Duitse Biefstuk is een variatie op de bekende rundertartaar.
Dit typisch Duitse vleesgerecht is vrijwel identiek aan de tartaar die de meeste mensen kennen, maar is deze gemaakt van grover gemalen rundvlees.
Heb je een échte Duitse biefstuk dan wordt deze enkel gekruid met wat peper en zout.

Eisbein, ook wel Hachse, Haxe, Haxn Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen of Bötel genoemt is een typisch Duits gerecht dat wordt gemaakt van de kniestukken van een varken.
Dit Duitse eten kan op twee manier bereidt worden. In Noord-Duitsland krijgt de Eisbein eerst een pekelbad waarna het vervolgens gekookt wordt.
In Zuid-Duitsland wordt er niks gepekeld en gaat het Eisbein direct de oven in.
Ongeacht de manier van bereiding, op beide manieren moet het vlees van hete bot afglijden.

De Frikadelle klinkt bijna het zelfde als de Nederlandse frikandel, maar het is totaal iets anders.
Dit typische Duitse gerecht is namelijk een gekruide platte gehaktbal.
In de Duitse keuken wordt de Frikadelle als bijgerecht geserveerd, maar bij de Duitse snackbar is het ook te koop als variant op een broodje hamburger.
Dus mocht je eens in Duitsland zijn is er geen excuus om dit Duitse gerecht niet te proberen!

Net zoals de Hollanders weten de Duitsers ook van wanten met de aardappels.
Je ziet deze dus ook heel vaak terug komen in de typisch Duitse gerechten die je in Duitsland tegenkomt, maar niet alleen gekookt, gebakken of als puree.
Ze kunnen er nog veel meer mee!

Kartoffelsuppe is een soep op basis aardappelen en hoort echt thuis tussen de typische Duitse gerechten en is dus ook echt een Duits gerecht.
Naast aardappelen zitten er in deze Duitse soep nog andere ingrediënten zoals spek, wortel en prei.
Mocht de soep heel dik zijn kan er ook gesproken worden over een stoofpot.

leerduits-reibkuchenHet aardappelpannenkoekje is een soort dik pannenkoekje gemaakt van, je raad het al, aardappelen.
Je kunt ze een beetje vergelijken met rostirondjes.
In de Duitse keuken wordt dit gerecht in het westen Reibekuchen genoemt, in het noorden van Duitsland noemen ze het Kartoffelpuffer.
De traditioneel Duitse aardappelpannenkoekjes zijn een mix gemaakt van aardappelen, ui, ei, bloem en diverse kruiden.
Dit mengsel word vervolgens in een pan met boter gebakken.

Kartoffelsalat of aardappelsalade is Duits eten dat nog altijd een populair Duits aardappelgerecht is en hoort daarom ook zeker thuis tussen de typisch Duitse gerechten.
Het wordt gemaakt van in de schil gekookte aardappelen die vervolgens geschild en in plakjes gesneden worden.
Dit wordt vervolgens vermengd met cremé fraîche, mosterd, gesnipperde augurk en bieslook. Heerlijk voor bij de barbecue!

Tijdens een koude winter lekker opwarmen in een traditioneel Duits huisje met een lekkere Apfelstrudel, klinkt goed toch?
Deze warme lekkernij is niet direct een typisch of eten uit Duitsland maar het komt op zoveel plekken in Duitsland voor dat hij wel in de lijst mag staan.
De Apfelstrudel is een lang met appel en kaneel gevuld bladerdeeg ‘brood’.
Deze wordt vaak met vanillesaus of poedersuiker geserveerd. Je kan de Apfelstrudel zowel warm als koud eten, maar warm is deze toch het lekkerst.

Dé taart die je moet proeven zodra je Duitsland bezoekt is natuurlijk de Schwarzwälder Kirschtorte!
Deze stevige chocolade-kersentaart hoort zeker thuis tussen de typisch Duitse gerechten.
De taart bestaat uit chocoladecake, slagroom en kersen.
Een echte aanrader voor bij de koffie of een ander lekker drankje.
Let wel op, aan één punt van deze typisch Duitse lekkernij zit je wel meteen vol!

leerduits-SachertorteDe Sachertorte, of suikertaart is een Duits nagerecht dat zijn oorsprong uit Wenen kent.
Deze taart is heerlijk voor bij de koffie en de perfecte taart voor iemand die van chocolade en fruit houdt!
Dit typisch Duitse nagerecht bestaat uit chocoladecake gevuld met abrikozenmarmelade.
En om het nog beter te maken voor de chocoladefreaks onder ons zit er ook nog een dikke laag chocoladeglazuur over het geheel gegoten.
Dit eten uit Duitsland wordt vaak geserveerd met een stevige dot slagroom en wordt gegeten bij de kop koffie of cappuccino.

Tijdens de kerst heb je het waarschijnlijk meerdere malen voorbij zien komen, de kerststol.
Wist je dat dit een typisch Duitse brood is? Er wordt gezegd dat de stol zijn oorsprong kent uit het jaar 1329.
Dit jaar hield de Bisschop van Naumberg een wedstrijd voor het lekkerste brood.
Bakkers uit de regio maakten een brood (de Dresdner Stoller) zo lekker dat hij een deel van het graan apart hield voor deze stollen!
De (kerst) stol is een brood veelal gevuld met fruit, noten en rozijnen, ook vind je er vaak spijs in verwerkt.
En om deze lekkernij af te maken wordt deze ook nog eens bedekt met een laagje poedersuiker.

In Duitsland is eten een soort van traditie op zich, en dat merk zal je merken aan de eetgewoonten van de Duitsers.
Duitsers houden erg van lekker en kwaliteitsvol eten. Ze kijken ook zeker niet op een portie meer of minder.
Zolang het maar lekker is!

Daarnaast draait het bij hen allemaal om de gezelligheid en het samenzijn.

leerduits-zusammen